Klikom na donji gumb "Potvrđujem", potvrđujete da ste navršili 18 godina, odnosno zakonom propisanu starosnu dob potrebnu za konzumiranje alkoholnih pića.

Također pristajete da se sadržaj ovih stranica ne smije dijeliti s maloljetnim osobama.

Potvrđujem

Pivska retrospektiva

Čovjek uživa u pivu stotinama godina. Tijekom godina promijenili su se mnogi aspekti posluživanja i konzumiranja piva, čineći iskustvo potpunijim i poželjnijim.

Poznato je da pivo već dugo postoji uz čovjeka. Kako se samo pivo mi...

Pivska retrospektiva

Čovjek uživa u pivu stotinama godina. Tijekom godina promijenili su se mnogi aspekti posluživanja i konzumiranja piva, čineći iskustvo potpunijim i poželjnijim.

Poznato je da pivo već dugo postoji uz čovjeka. Kako se samo pivo mijenjalo, proširivalo i poboljšavalo, mijenjao se i način na koji smo zapravo prinosili pivo ustima. Ranije posude koje je čovjek koristio za piće uključivale su zemljanu posudu, keramiku, izrezbareno drvo - pa čak i sašivene komade kože. Kako je vrijeme prolazilo, čovjek se usavršavao u izradi čaša za pivo. Rani Europljani koji su živjeli u vrijeme bubonske kuge izumili su izradu pivskih čaša sa zatvorenim vrhom kako bi se spriječilo muhe da slete u pivo i ne prenesu zarazu.

Razvoj stakla možda je bio najvažniji aspekt načina izrade čaša za pivo kakve poznajemo danas. Kako su čaše za pivo postajale sve popularnije, potrošači su zapravo mogli vidjeti što piju. To je dovelo do filtracije piva - ljudi više nisu željeli grube komade koji su se često nalazili u ranijim pivima. S ovim novim, estetski ugodnijim čašama za pivo, počela se mijenjati i sama obrada piva.

Razvoj staklenog posuđa nastavio se i tako dolazimo do raznih čaša za pivo za razne vrste različitih piva.

Način koji su ranije pivovare mamile ljude da kupuju upravo njihovu marku piva doveo je do nekih jedinstvenih i revolucionarnih poteza na marketinškom i promocijskom planu. Ranim pivovarama često je bilo zabranjeno davati pivo ili druge nagrade svojim kupcima, ali otkrili su da je poklanjanje čaša za pivo izvrstan način za nagrađivanje kupaca i oglašavanje. To je dovelo do toga da su pivovare proizvodile čaše za pivo koje su same za sebe bile umjetnička djela. Prve su bile okićene i skupe - na stranama bi često imale utisnuto zlato ili srebro. Na kraju su umjetnici iz pivovara počeli detaljno bakropisati čaše, pa čak i razvili cijelu metodu pucanja emajlirane boje na čaše s pivom. Ove emajlirane čaše ostaju neke od najrjeđih kolekcionarskih predmeta, iako su izrađene u novije vrijeme od ostalih. Danas neki kolekcionarski predmeti i znakovi za pivo vrijede tisuće dolara i željni kolekcionari traže ih širom svijeta.

Jeste li u posljednje vrijeme pogledali na vrh djedove stare vitrine?

Iz naše ponude

Domača pivovara etiketa

domača piva -
zemi si mam koj pokle
žejen nej ostal

(Nepoznati autor, kraj XVI. st.)

Javite nam se

Imate pitanja? Želja? Čestitaka ili narudžbi? Javite nam se, tu smo za vas!

++385 (0)98/754 186

Riječka 4 (proizvodni pogon)
49250 Zlatar, Hrvatska